Bouke's Must-Z Movies (week 35)

28 augustus 2013, 18:04 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al aan zijn komen waaien.

Ter introductie van Borgman wordt de grootste voorvertoning ooit in Nederland georganiseerd. In liefst 140 bioscopen in heel Nederland kan het publiek vandaag op hetzelfde moment de nieuwste film van Alex van Warmerdam voor het eerst zien. Een van de redenen dat dit gedaan wordt, is omdat Cinema Digitaal wil vieren dat alle projectiesystemen in Nederland gedigitaliseerd zijn. Voor distributeur Cinéart betekent dit wel dat ze een gok nemen. Het is heel ongebruikelijk om een Nederlandse film in een keer in zo veel bioscopen uit te brengen, en dat geldt zeker voor een film van Alex van Warmerdam. Hij mag dan een goede reputatie hebben, de aantrekkingskracht van zijn films strekt zich toch meestal niet uit voorbij het filmhuissegment. Hopelijk pakt de gok goed uit, en komt er door de extra publiciteit van de voorvertoning een nieuw publiek in contact met Van Warmerdams bijzondere werk.

Borgman

Het was groot nieuws dit voorjaar: eindelijk, na meer dan dertig jaar, was er weer een Nederlandse film toegelaten in het hoofdprogramma van het filmfestival van Cannes. Het was natuurlijk te veel gevraagd om ook met een prijs weg te lopen, maar internationale erkenning kreeg Alex van Warmerdam wel voor Borgman. De pers was grotendeels lovend over deze ‘blackly funny domestic thriller’ én de distributierechten voor de film werden aan de halve wereld verkocht. Nu heeft Van Warmerdam inmiddels een reputatie hoog te houden wat betreft visueel sterke, met wrange humor geladen films. Abel, Ober en De Laatste Dagen van Emma Blank behoren tot de beste Nederlandse films die ik ken. Hopelijk voegt Borgman zich in dat rijtje.

This is the End

In This is the End spelen Seth Rogen, Jay Baruchel, Jonah Hill, Craig Robinson, James Franco en vele anderen… zichzelf! Dit concept is niet helemaal origineel, zeker voor een komedie, want daarin komen tegenwoordig om de haverklap sterren als zichzelf opdraven. Maar het concept wordt hier door de hele film volgehouden. Dat is een stuk minder vaak gebeurd, hoewel JCVD met Jean-Claude Van Damme een goede uitzondering is. Seth Rogen en Evan Goldberg tekenden zowel voor het script als voor de regie. In This is the End moeten voornoemde beroemdheden een invasie van aliens zien te overleven terwijl ze op een feestje bij James Franco thuis zijn. Dit moet wel goed zijn, toch?

Van de films van vorige week ben ik Blue Jasmine (lees de recensie hier) gaan zien. Deze week ga ik een poging wagen om Borgman te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.



Share |

Gerelateerde artikelen