Bouke's Must-Z Movies (week 37)

11 september 2013, 12:12 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al aan zijn komen waaien.

Gisteren ben ik naar een van de persdagen van het Nederlands Film Festival geweest, dat van 25 september tot en met 4 oktober in Utrecht gehouden zal worden. Ik zag op een dag twee lange documentaires, vier korte films en twee speelfilms. Een pittig dagje dus, zeker gezien de wisselende kwaliteit van de films. Nu ligt voor me de klus om van al deze films een recensie te schrijven. Gelukkig heb ik een paar weken de tijd, maar het zal alsnog aanpoten worden. De bedoeling is om de recensies in ieder geval klaar te hebben voordat de film in première gaat op het NFF. Aangezien ook openingsfilm Hoe Duur was de Suiker gisteren vertoond werd, is de deadline van het eerste stuk dus 25 september.

Gloria

Een van de grote ontdekkingen op de Berlinale, het filmfestival van Berlijn, was de Chileense film Gloria. Met name Paulina Garcia, die de titelrol speelt, oogstte er veel lof. Ze won dan ook een Zilveren beer voor beste actrice. Gloria is een gescheiden vrouw van middelbare leeftijd, die nog midden in het leeft staat en aan het werk is. Toch is ze een beetje eenzaam; ze heeft niet zo veel contact meer met haar kinderen. Dus gaat ze op zoek naar een leuke man en die vindt ze in de voormalige marineofficier Rodolfo. Hun stormachtige relatie, haar niet-aflatende optimisme: Gloria lijkt een mooie ode aan het leven en een karakterstudie van een doorzetter te zijn. De trailer sprak me in ieder geval enorm aan.

Yeralti

Ik heb werkelijk geen idee wat de aanleiding is geweest om de rechten van Yeralti aan te kopen en tot distributie in Nederlandse filmhuizen over te gaan. We hebben het over een Turkse film, dus je zou zeggen dat het dan een film van Nuri Bilge Ceylan betreft, want dat is een van de weinige internationaal bekende Turkse regisseurs. Dit blijkt niet het geval te zijn. De regisseur van Yeralti is Zeki Demirkubuz waarvan ik heb weten uit te vinden dat hij enige prijzen heeft gewonnen op festivals in zijn thuisland en dat hij graag elementen uit het werk van de grote Russische schrijver Fjodor Dostojevski in zijn films laat terugkomen. Twee van zijn films hebben op het IFFR gespeeld. Dit geldt echter niet voor Yeralti, dus het is nog steeds gissen naar de aanleiding. De enige reden die ik dan nog kan bedenken, is dat het gewoon een goede film moet zijn, dus daarom raad ik hem aan.

Van de films van vorige week ben ik Stories we Tell (lees de recensie hier) gaan zien. Deze week ga ik een poging wagen om Gloria te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.



Share |

Gerelateerde artikelen