Bouke's Must-Z Movies (week 45)

6 november 2013, 10:19 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al aan zijn komen waaien.

Er schijnt gewerkt te worden aan een vervolg op Finding Nemo, getiteld Finding Dory, die in 2016 moet uitkomen. Het schijnt dat na het uitkomen van de eerste van deze twee films de vraag naar clownsvisjes explodeerde, ondanks dat het tot de scheiding van vele vader-zoonkoppels als Marlin en Nemo zou leiden. Hetzelfde effect moet zich bij 101 Dalmatians hebben voorgedaan, wat tot grote problemen leidde, want Dalmatiërs zijn notoir lastige honden. Zo heeft ook Sea World geen negatieve effecten ondervonden van het uitkomen van de zeer populaire film Free Willy, die toch ook een duidelijk statement maakte tegen het in gevangenschap houden van orka’s. Hopelijk heeft de documentaire Blackfish die ik deze week aanraad wel dit effect. Ga de film maar zien om erachter te komen waarom ik dat zeg.

La Grande Bellezza

Een paar jaar geleden brak Paolo Sorrentino door met Il Divo, een vreemde hybride vorm tussen politiek drama en Tarantino-achtige gangsterpulp over het leven van de Italiaanse politicus Giulio Andreotti. Het nieuws uit Italië is nu dat Sorrentino in de voetsporen is getreden van de grote Italiaanse avantgardistische regisseurs als Fellini en Antonioni. Zijn nieuwste film, La Grande Bellezza roept net als La Dolce Vita en L’Avventura een gevoel van existentialistische leegte op, zo wordt gesproken. Het stemt mij in ieder geval hoopvol dat La Grande Belleza een van de niet te missen films van 2013 gaat zijn.

Blackfish

De tijd van activistische documentaires is bepaald nog niet voorbij. Documentaires over uiteenlopende onderwerpen drukken ons met de neus op allerlei onverkwikkelijke feiten. Deze week is het de beurt aan attractieparken waar grote zeezoogdieren, en dan met name orka’s, worden gehouden. Het punt van Blackfish mag duidelijk zijn: orka’s horen niet thuis in gevangenschap en het is duidelijk aan de dieren te merken dat dit ook niet goed voor ze is. Dit punt wordt bovendien op een overtuigende en intrigerende manier gebracht, zo concludeerden Amerikaanse critici.

Het Diner

Een van de meest succesvolle Nederlandse boeken van de afgelopen jaar was Het Diner van Herman Koch. Een verfilming kon dan ook niet uitblijven. Dus is een cast van Nederlandse sterren als Daan Schuurmans, Kim van Kooten, Jacob Derwig en Thekla Reuten, waarbij laatstgenoemde weer naar Nederland terugkeert na een tijd in het buitenland gewerkt te hebben aan films als The American. Hetzelfde geldt voor regisseur Menno Meyjes, die in de Verenigde Staten al een drietal films maakte, maar nog nooit in Nederland werkte. Gezien het internationale succes van het boek Het Diner is het niet verwonderlijk dat al voordat de Nederlandse verfilming uitgekomen is er al gewerkt wordt aan een Engelstalige remake. Actrice Cate Blanchett zal met The Dinner haar regiedebuut maken.

Van de films van vorige week ben ik Gabrielle (lees de recensie hier) gaan zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.



Share |

Gerelateerde artikelen