Bouke's Must-Z Movies (week 33)

14 augustus 2013, 18:03 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al aan zijn komen waaien.

Een goede trailer maken is een kunst op zich. Ik moet zeggen dat ik niet altijd de trailer kijk voordat ik naar de film ga, maar vanwege mijn bovenmatig hoge aantal bezoeken aan bioscopen zie ik er altijd veel. Bij de aanraders deze week zit toevallig een hele goede trailer en een hele slechte. Die van Mud is uitstekend, bijna beter dan de film zelf, en dat terwijl het een goede film is. Het geeft de sfeer van de film goed weer, heeft een duidelijke spanningsboog en verraadt niet te veel van het verhaal. Die van Alceste à Bicyclette daarentegen is heel slecht. Wat ik in die trailer zie, is een zeikerige film over onsympathieke mensen, die ik dus niet hoef te zien. Ik heb serieus overwogen om deze film niet te aanraden vanwege de trailer, maar gelukkig voor de makers heb ik genoeg aanwijzingen dat deze film beter is dan de trailer. Zoals ik al zei: een kunst op zich.

Mud

De film om deze week te gaan zien, is de fijne zomerfilm Mud. Dat kan ik met zekerheid zeggen, want ik heb de nieuwste van Jeff Nichols al in de sneak preview gezien. Mijn recensie is hier te lezen.

Elysium

Een paar jaar geleden verraste de Zuid-Afrikaanse regisseur Neill Blomkamp met een SF-film met inhoud. District 9 was een geheel Zuid-Afrikaanse productie zonder bekende namen (behalve Peter Jackson die als producent aan de film was verbonden) die de hele wereld overging. Buiten dat hij een spectaculaire actiefilm bracht, stelde Blomkamp op een serieuze manier de segregatieproblematiek in zijn thuisland aan de kaak. Elysium lijkt uit hetzelfde hout gesneden, want ook in deze film worden politiek en actie aaneen gesmeed. In het jaar 2154 hebben de rijken zich teruggetrokken op een utopisch ruimtestation dat boven de aarde zweeft. De rest van de mensheid is achtergebleven op een in chaos vervallen aarde. De held van de vorige film, Sharlto Copley, mag in Elysium opdraven als slechterik. Blomkamp heeft inmiddels een Hollywood-upgrade gehad, waardoor sterren als Matt Damon en Jodie Foster dit keer in zijn film komen opdraven.

Alceste à Bicyclette

Ooit was Serge Tanneur een beroemd acteur, maar nu leeft hij in afzondering op Île de Ré aan de winderige Franse westkust. Daar brengt hij zijn tijd voornamelijk fietsend door. Zijn oud-collega Gauthier Valence wil hem echter per se de hoofdrol laten spelen in zijn productie van het toneelstuk Le Misanthrope van Molière. De rol is Serge natuurlijk op het lijf geschreven, want hij gedraagt zich als een ware mensenhater. Toch valt het niet mee om hem ervan te overtuigen de rol op zich te nemen. Alceste à Bicyclette is de nieuwe film van Philippe Le Guay die in 2011 successen vierde met Les Femmes du 6ème Étage. Hij schreef de film samen met Fabrice Luchini, die ook de hoofdrol op zich neemt.

Van de films van vorige week ben ik Behind the Candelabra (lees de recensie hier) gaan zien. Deze week ga ik een poging wagen om Elysium te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.



Share |

Gerelateerde artikelen