Bouke's Must-Z Movies (week 38)

18 september 2013, 14:32 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al aan zijn komen waaien.

Op grote festivals over de hele wereld worden films uitgebracht om een beetje aandacht te vergaren. Om tussen tientallen of misschien wel honderden films op te vallen, moet je film wel iets bijzonders hebben. Zelf gaat het me niet lukken om veel festivals te bezoeken, dus volg ik leden van de internationale filmpers die dit wel kunnen in afwachting van het moment dat er weer een mooie ontdekking wordt gedaan. Over drie van de vier films die ik deze week aanraadt, las ik voor het eerst toen ze op filmfestivals te zien waren en er met enthousiasme op gereageerd werd. Prince Avalanche was op het Sundance Filmfestival en in Berlijn te zien, Prisoners werd de afgelopen maanden in Telluride en Toronto aan het publiek gepresenteerd en Jeune & Jolie behoorde tot het hoofdprogramma van Cannes dit jaar. Overigens deed ik in Rotterdam dit jaar zelf ook zo’n ontdekking die het sindsdien over de hele wereld goed doet: Wadjda.

Prisoners

Prisoners klinkt als een traditionele thriller, gebouwd op een sterke cast en een verhaal vol wendingen. Hugh Jackman speelt Keller Dover, een man wiens dochter verdwijnt. Eerst gaat hij samen met detective Loki (Jake Gyllenhaal) op zoek naar de kidnapper, maar wanneer deze laatste belemmerd wordt door de regels die bij zijn beroep horen, gaat Dover alleen door. Naast Jackman en Gyllehaal spelen Viola Davis, Paul Dano, Terrence Howard en Melissa Leo belangrijke rollen in Prisoners. De regie is in handen van Denis Villeneuve die met Incendies een paar jaar geleden ook al een hele sterke en complexe thriller afleverde. Voor deze film ontving hij onder andere een nominatie voor de Oscar voor Beste niet-Engelstalige film.

Prince Avalanche

In de zomer van 1988 worden wegwerkers Alvin (Paul Rudd) en Lance (Emile Hirsch) op pad gestuurd om herstelwerkzaamheden aan afgelegen wegen in Texas uit te voeren na een grote bosbrand. Alvin is ver weg van de beschaving in zijn element, terwijl Lance die beschaving met zijn feestjes en meisjes erg mist. Regisseur David Gordon Green heeft tot nu toe een merkwaardige carrière achter de rug. Hij begon met kleine, serieuze drama’s als George Washington en Snow Angels, maar de laatste twee films die hij maakte waren de tamelijk flauwe komedies Your Highness en The Sitter. Met Prince Avalanche lijkt hij de komische en serieuze kant van zijn carrière samen te willen smeden. Of dit tot een goed resultaat leidt, zullen we deze week kunnen bekijken.

Wolf

Met Jim Taihuttu heeft Nederland een uitzonderlijk nieuw regietalent in opkomst. Zijn debuutspeelfilm Rabat wist zowel een groot publiek te bereiken als lovende recensies te vergaren. In deze komische roadmovie wist Taihuttu diepte te geven aan zijn personages en zo de clichés van de genrefilm te ontstijgen. Hopelijk lukt dat ook in Wolf waarin hij het gangstergenre aanpakt. Majifd is een talentvolle kickbokser die zijn vechtkunsten niet uitsluitend in de boksring vertoont. Daarmee weet hij de aandacht te trekken van Hakan, een beruchte gangster.

Jeune & Jolie

Over Jeune & Jolie heb ik grote twijfels. Het onderwerp van de film is misschien een beetje controversieel, aangezien de film draait om een zeventienjarig meisje dat zichzelf prostitueert. Op zich is dat wel een geschikt onderwerp voor een film, gezien de lading en het potentiele drama dat dit oplevert. De manier waarop regisseur François Ozon, bekend van films als Sous le Sable, 8 Femmes en Dans la Maison, over zijn film praat, bevalt me echter niet. Hij lijkt zich te hebben verlekkerd aan de gedachte van een jong meisje dat zich prostitueert en spreekt van verliefd worden op het personage. Dit lijkt me niet de juiste insteek om zo’n beladen onderwerp aan te pakken, dus ik raad de film met een groot voorbehoud aan.

Van de films van vorige week ben ik Gloria (lees de recensie hier) gaan zien. Deze week ga ik een poging wagen om Prisoners te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.



Share |

Gerelateerde artikelen