Bouke's Must-Z Movies (week 44)

30 oktober 2013, 13:57 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al aan zijn komen waaien.

Ik kan me niet voorstellen dat het goed is voor een relatie om met je partner samen te werken. Normaal gesproken doe ik graag dingen samen met mijn vriendin, maar om dan ook nog eens de hele week met elkaar op een plek te gaan zitten die ik niet altijd kan omschrijven als stressvrij lijkt me een beetje te veel van goede. Nog schadelijker lijkt het me als de een de baas is van de ander. Zoals bijvoorbeeld het geval was toen Marion Cotillard een rol nam in de film Blood Ties, die haar man Guillaume Canet regisseerde. “Schat, kun je me even overtuigen dat je echt van die andere man daar houdt?”. Dat dit soort dingen ook goed kan uitpakken bewezen Noah Baumbach en Greta Gerwig. Zij schreven en maakten niet alleen Frances Ha samen, maar begonnen ook een relatie.

Elle s ‘en Va

Catherine Deneuve mag dan niet meer de Belle de Jour zijn die ze ooit was, ze heeft op inmiddels 70-jarige leeftijd nog steeds geen moeite met het vinden van filmrollen. Van de films die ze de laatste jaren maakte waren onder andere Un Conte de Noël, Potiche en Les Bien-Aimés in de Nederlandse bioscopen te zien. In Elle s’en Va speelt ze een oudere vrouw die op een dag wegloopt van al haar verantwoordelijkheden. Vervolgens wordt ze toch opgezadeld met haar kleinzoon die ze nauwelijks kent. Samen gaan de twee op een road trip naar Zuidoost-Frankrijk, waar de vader van de jongen woont. Deze opzet klinkt als een uitstekend podium waarop Deneuve haar talenten nog eens ten toon kan spreiden.

Gabrielle

Gabrielle heeft het syndroom van Williams, een genetische afwijking die bij mensen een ‘elfachtig’ uiterlijk en ontwikkelingsproblemen veroorzaakt, maar meestal ook een erg vrolijke inborst. Dat laatste geldt ook voor de erg muzikale Gabrielle. Ze heeft sinds kort een relatie met Martin en probeert aan haar eigen onafhankelijkheid te werken. De mensen in haar omgeving maken zich echter zorgen over al deze ontwikkelingen en proberen haar af te remmen. Gabrielle is de Canadese inzending voor Beste Niet-Engelstalige Film en won eerder de publieksprijs op het filmfestival van Locarno.

Thanks for Sharing

Deze week komen twee films uit die niet zo goed lijken te zijn als hun sterrencasts doen vermoeden. Ten eerste Thanks for Sharing, een romantische komedie over seksverslaafde mensen. Mark Ruffalo, Gwyneth Paltrow en Tim Robbins spelen de hoofdrollen, maar toch kon de film de critici in de Verenigde Staten maar matig bekoren. Genoeg mensen hebben goede woorden over gehad voor een film die een moeilijk onderwerp in een normaal gesproken luchtig format als een romantische komedie weet op te nemen, om de film nu aan te raden. Hetzelfde geldt niet voor Blood Ties, een gangsterepos dat in Cannes wel heel lauwtjes werd ontvangen. De lijst met bekende namen is nog langer dan die van Thanks for Sharing met Clive Owen en Billy Crudup en bijrollen voor Mila Kunis, Zoe Saldana en Lili Taylor. De oude gangster James Caan mag ook komen opdraven, net als Europese favorieten Marion Cotillard en Matthias Schoenaerts. Mede door de grote problemen die de meeste van deze acteurs hadden met het oprakelen van een geloofwaardig Brooklyn-accent werd de film redelijk de grond ingeschreven na de première in Zuid-Frankrijk.

Van de films van vorige week ben ik What Maisie Knew (lees de recensie hier) gaan zien. Deze week ga ik een poging wagen om Gabrielle te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.



Share |

Gerelateerde artikelen