Bouke's Must-Z Movies (week 26)

26 juni 2013, 16:20 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al aan zijn komen waaien.

De helft van het jaar is voorbij, dus lijkt het me tijd om mijn voorlopige favoriete films van 2013 op een rijtje te zetten. Het is nog te vroeg om te zeggen of het een goed filmjaar is, want veel van de beste films worden altijd in de tweede helft van het jaar in de bioscoop gebracht. Dit vergoot kansen op Oscars en andere prijzen die gratis publiciteit opleveren. Niettemin zitten er al weer enkele pareltjes tussen:

1. Before Midnight
2. Searching for Sugar Man
3. Spring Breakers
4. The Act of Killing
5. Django Unchained

Bellas Mariposas

Dit jaar werd een nieuwe prijs gepresenteerd op het IFFR: de Big Screen Award. Onderdeel van de prijs, die door een publieksjury werd toegekend, was gegarandeerde distributie door Amstelfilm in de Benelux. De winnaar van de Big Screen Award was de Italiaanse film Bellas Mariposas. De jury koos de film, omdat deze een jong perspectief heeft, van personages naar verhaallijnen dartelt en een viering van het leven in zijn geheel is. De woorden van de jury botsen nogal met het onderwerp van de film: een dag in het leven van de elfjarige Catarina die in een armoedig deel van Cagliari woont. Dat klinkt namelijk nogal zwaarmoedig, maar in Bellas Mariposas lijken ook de mooie kanten van het opgroeien op Sardinië aan bod te komen.

Infancia Clandestina

Juan keert op zijn twaalfde terug naar Argentinië, nadat hij jarenlang met zijn ouders in ballingschap heeft geleefd in het buitenland. Voortaan leeft hij verder onder de naam Ernesto, want zijn ouders en oom waren lid van de verzetsgroep de Montoneros en worden gezocht door de junta. Al zijn nieuwe vrienden leren hem kennen onder zijn nieuwe naam. Zijn leven en dat van zijn ouders is afhankelijk van hoe goed hij hun geheimen weet te bewaren. In zijn debuutfilm neemt Benjamín Ávila ons mee in de clandestiene wereld waarin zij die ervoor kozen zich te verzetten tegen de Argentijnse junta moesten leven. De omgang met de dictatuur heeft nog steeds een grote invloed op de cultuuruitingen uit Argentinië. Een paar jaar geleden leverde dat het prachtige El Secreto de sus Ojos op. Hopelijk is _Infancia Clandestina van hetzelfde niveau.

The Sapphires

Gail (Deborah Mailman), Julie (Jessica Mauboy), Kay (Shari Sebbens) en Cynthia (Miranda Tapsell) zijn vier getalenteerde aboriginalmeiden die in 1968 hun eigen meidengroep opzetten. Ze worden gemanaged door Dave Lovelace, een enthousiaste jongeman, die echter nog niet zo veel ervaring als manager heeft. Om bekendheid te verwerven regelt hij een trip naar Vietnam, waar de meiden voor de Amerikaanse soldaten kunnen spelen. Dat dit niet de meest gemakkelijke omgeving is om een begin te maken met je muzikale carrière beseft hij niet. Dave wordt gespeeld door Chris O’Dowd, die de liefhebbers kennen van de komische cultserie The IT Crowd.

Foxfire

Entre les Murs, de vorige film van Laurent Cantet, speelde zich af in een klaslokaal in een achterbuurt van Parijs. Zijn nieuwe film laat Cantet aan de andere kant van de Atlantische Oceaan afspelen, in de staat New York. De film richt zich ook weer op de problemen van jongeren. Foxfire is namelijk de naam van een jeugdbende die vijf tienermeiden oprichten. In deze bende vinden ze enige vrijheid in de verstikkende jaren vijftig, maar welke prijs willen ze betalen om hun vrijheid te bewaren? De film is gebaseerd op de roman Confessions of a Girl Gang van Joyce Carol Oates.

Van de films van vorige week ben ik Frances Ha (lees de recensie hier) gaan zien. Deze week ga ik een poging wagen om Bellas Mariposas te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.



Share |

Gerelateerde artikelen