Bouke's Must-Z Movies (week 43)

23 oktober 2013, 14:05 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al aan zijn komen waaien.

De laatste weken ben ik bezig met diepere analyse van bepaalde films in verband met de masterclass die ik volg. Dan bekijk je dus Gravity niet meer alleen als een heel spannende film met prachtige beelden, maar als een metafoor voor het overwinnen van depressie, wedergeboorte, het afschudden van de ballast van het verleden of zelfs technologie. Dit is aan de ene kant heel interessant en geeft een extra dimensie aan het kijken van films. Ik vind het nu zelfs vaak nodig om films meerdere keren te zien, zodat ik alle lagen kan ontleden. Aan de andere kant is het ook mooi als een film alleen op het basisniveau werkt. In eerste instantie ga je toch naar een film om een spannend verhaal te zien, of ontroerd te worden.

What Maisie Knew

Het verhaal van What Maisie Knew klinkt als in hoge mate hartverscheurend drama. Maisie, een jong meisje, dreigt het slachtoffer te worden van de vechtscheiding (om er maar eens een modewoord tegenaan te gooien) van haar ouders, gespeeld door Julianne Moore en Steve Coogan. Terwijl haar ouders afwezig en gefrustreerd zijn, bouwt ze juist wel een band op met de nieuwe vriend van moeder (Alexander Skarsgård) en vriendin van vader (de voor mij onbekende Joanna Vanderham). In de trailer valt vooral de ontzettend schattige Onata Aprile, die Maisie speelt, op. Maar met de sterke cast die om haar heen is gezet, schat ik in dat het acteerwerk in What Maisie Knew in zijn geheel van een hoog niveau zal zijn.

Workers

De trailer van Workers is er zo een die meteen je aandacht weet te grijpen. Een langdurig shot van een man die een grote hal met een boenmachine schoonmaakt. Van een afstand geschoten, lijkt de regisseur de anonimiteit en eenzaamheid van de gemiddelde laagopgeleide arbeider te willen benadrukken. En dan heb je mij dus te pakken. De film gaat dan ook over twee mensen die hun leven lang ondankbaar werk hebben uitgevoerd en daarvoor op zijn zachtst gezegd weinig dank voor terugkrijgen. De man met de boenmachine blijkt door een administratieve fout geen pensioen te krijgen. Verder is er nog een vrouw die de prachtige zin “I love the princess, but she must die” in de mond gelegd krijgt.

Machete Kills

Met zijn Machete-films streeft Robert Rodriguez onbeschaamd niet meer of minder dan cultstatus na. Ik heb me nochtans prima vermaakt met het eerste deel van deze filmreeks, waarin de Mexicaanse held zich met zijn grote mes door de meest waanzinnige avonturen mept. In het tweede deel getiteld Machete Kills is het klassieke adagium van een vervolgfilm gehanteerd: meer van hetzelfde alleen dan groter en extremer, en misschien ergens anders op de aardbol. Met Mel Gibson als slechterik en Charlie Sheen (voor de gelegenheid omgedoopt tot Carlos Estevez) als de president die de diensten van Machete inroept, en veel vrouwelijk schoon in de vorm van onder andere Amber Heard, Michelle Rodriguez en Sofía Vergara lijkt dat wel goed te zitten.

Love & Fungi

Ondanks deelname aan het IFFR is de Amerikaanse indie-film Love & Fungi compleet onder de radar gebleven. Misschien wel omdat de film in de Verenigde Staten en op het OFFR nog vertoond werd onder de titel Now, Forager, misschien wel omdat het gewoon zo’n film is die niet snel opvalt, maar toch kwaliteit heeft. Roger Ebert vond het in ieder geval een geweldige film over niet zulke geweldige hoofdpersonen. Lucien en Regina verzamelen wilde paddenstoelen, die ze aan restaurants verkopen. Op zoek naar meer zekerheid in hun bestaan wil Regina voor een van die restaurants gaan werken, maar Lucien is daar pertinent op tegen.

Van de films van vorige week ben ik How to Describe a Cloud gaan zien. Mijn collega Luna zag Short Term 12 en schreef een recensie over . Deze week ga ik een poging wagen om What Maisie Knew te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.



Share |

Gerelateerde artikelen