Bouke's Must-Z Movies (week 51)

18 december 2013, 12:37 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al aan zijn komen waaien.

Er is een groep mensen op het internet die met volle overtuiging de taak op zich genomen heeft om de marketingcampagnes van de grootste filmmakers op deze aarde te ondersteunen. Zij doen dit door critici geen positieve recensie schrijven van de films die zij zelf tot hun favorieten rekenen te bekritiseren. De commentaarsecties van websites lopen over van mensen die critici wijzen op hoe verkeerd hun mening is over The Hobbit, The Dark Knight Rises of The Avengers. Maar zelfs van mensen die als professional hun mening publiceren (even voor de duidelijkheid: ik behoor niet tot deze groep) is een mening niet meer dan dat. En een mening kan niet goed of fout zijn. Het enige wat een criticus kan doen, is zijn of haar mening op een zo eerlijk en duidelijk mogelijke manier opschrijven, in de hoop dat de lezer er iets aan heeft. Roepen dat The Hobbit een van de beste boeken ooit is, en dat de verfilming dus wel goed moet zijn, voegt dan niets toe. Gelukkig zijn de commentaren op deze website meestal van een hoger niveau dan dat.

In Bloom

Georgië is niet het eerste land dat je opnoemt wanneer je het over een interessante nationale filmindustrie hebt. Ik kan geen enkele andere Georgische film opnoemen dan In Bloom, maar misschien ligt dat aan mijn eigen nauwe blikveld. Laten we in ieder geval hopen dat In Bloom de eerste van vele films die dit beeld zullen bijstellen, want de eerste geluiden over de film zijn heel positief. Het won heel veel prijzen op verschillende filmfestivals, zoals die van het American Film Institute, Berlijn en Sarajevo. Het vertelt het verhaal van twee tienermeisjes in Tbilisi, begin jaren negentig. Samen trotseren ze de problemen in hun land, hun families en hun buurt.

Mandela: Long Walk to Freedom

Bijna twintig jaar heeft het geduurd voordat de autobiografie Long Walk to Freedom van Nelson Mandela die in 1994 uitkwam in een film werd omgezet. En dat terwijl de productie van de film al begon voordat het boek uitkwam. Genoeg strubbelingen dus in aanloop naar deze film, maar – en dit klinkt misschien een beetje cynisch – de timing kon natuurlijk niet beter zijn. Minder dan twee weken na het overlijden van de grote man zelf komt dan de film uit die zijn levensverhaal vertelt. Helaas heb ik nog niemand horen zeggen dat Mandela: Long Walk to Freedom een meesterwerk is en dat had Mandela toch wel verdiend. De titelrol wordt vervuld door Idris Elba, bij velen bekend uit The Wire. Naomie Harris (Skyfall, Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest) speelt Winnie Mandela-Madikizela.

Samsara

Samsara lijkt een werk te zijn in de traditie van Koyaanisqatsi, een film die de schoonheid en kwetsbaarheid van onze aarde wilde tonen door beelden zonder commentaar. In Samsara gebeurt dit door heilige plaatsen, rampgebieden, industriële landschappen en natuurwonderen van over de hele wereld in beeld te brengen. Het schijnt de makers in vijf jaar langs meer dan 25 landen te hebben gevoerd. Ik ben zelf altijd wel in voor dit soort beeldsymfonieën, hoewel de film met meer dan honderd minuten best lang is. Vaak ga je dan wel een beetje een verhaal missen om de boel voort te drijven. De trailer begint in ieder geval met een van de mooiste plekken op aarde: Bagan in Myanmar.

Avant l’Hiver

Philippe Claudel is een van die meest unieke wezens: een boekenschrijver die regisseur is geworden. Natuurlijk zijn er in het verleden anderen geweest, zoals Stephen King, Michael Crichton en Norman Mailer. Nog vrij recent verfilmde Stephen Chbosky zijn eigen boek The Perks of Being a Wallflower met enig succes. Maar Claudel is met Avant l’Hiver al weer aan zijn derde film toe. Het is de eerste film die niet gebaseerd is op een van zijn boeken, maar waarvoor hij natuurlijk wel zelf het scenario schreef. In deze film wordt het ongelukkige echtpaar Paul (Daniel Auteuil) en Lucie (Kristin Scott Thomas) uit elkaar gedreven door een mysterieuze vrouw die Paul bloemen stuurt. Alleen, zoals dat hoort, is niets wat het lijkt.

Van de films van vorige week ben ik The Lunchbox en The Hobbit: The Desolation of Smaug gaan zien. Mijn collega Jeroen bezocht Saving Mr. Banks. Deze week ga ik een poging wagen om In Bloom te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.



Share |

Gerelateerde artikelen