Recensie: King Lear van Het Zuidelijk Toneel

Theater

“37% Shakespeare, 41% Europa en 22% verraad” luidt het persbericht over King Lear. Regisseur Simon de Vos maakt van King Lear een soort artistieke politieke thriller, niet over een koning in Engeland, maar over de toekomst van de Europese unie.

> Lees verder

Recensie: Ellen ten Damme - Paris-Berlin

Theater

Een retourtje Parijs-Berlijn staat op het programma. Met Paris-Berlin houdt Ellen ten Damme het relatief klein vergeleken met haar acrobatische Cirque Stiletto van wat jaren terug. Hoewel…

> Lees verder

Recensie: Kleine Zielen door de Toneelgroep Amsterdam

Theater

Als je aan een bewerking van Couperus denkt, bekruipt je al snel het gevoel dat je naar een zwaar stuk gaat kijken. Niks is minder waar. Regisseur Ivo van Hove maakt er een hedendaags en zeer vermakelijk stuk van.

> Lees verder

Recensie: Welkom in Partizanië

Theater

De Partizanen beginnen met een disclaimer: “Jullie gaan ongetwijfeld naar verbanden zoeken. Die zijn er niet.” Cabaretduo Merijn Scholten en Thomas Gast springen met Welkom in Partizanië inderdaad van sketch naar sketch.

> Lees verder

Recensie: Een Meeuw

Theater

Een Meeuw heet de Tjechov-vertolking van Theatergroep Oostpool, niet het originele stuk en dus geen standaard voorstelling. De drang om iets artistiek unieks neer te zetten levert prachtige vindingen op, maar ook tenenkrommende momenten.

> Lees verder

Recensie: De Man is Lam

Theater

Op zijn dertiende besluit Lucas de Man “Ik word later een goede man”. Maar wat is dat? Geen verkrachter of vrouwendomineerder natuurlijk, maar verder? Oerman? Metroman? Hard of zacht? Mag een man huilen? Wanneer voel je je echt een man?

> Lees verder

Recensie: Into the Woods

Theater

“Er was eens …” een tiental sprookjes in de mix. Met een sterrencast, vijftienkoppig orkest centre-stage en fluitende vogeltjes gaat Sondheims Into the Woods duidelijk richting happy end. Maar wat gebeurt er ná “en ze leefden nog lang en gelukkig”?

> Lees verder

Recensie: De Warme Winkel

Theater

Een avond vol verwarring. En verwarring is waar De Warme Winkel om bekend staat. Ze gaan voor een manier van spelen waarbij wij als publiek niet weten waar de avond naar toe gaat. Ga kijken en blijf zitten, ook al begrijp je niet helemaal waarom.

> Lees verder

Recensie: Emilia Galotti door TA-2

Theater

Emilia Galotti, een 18e eeuws drama, krijg een eigentijds en soms komische bewerking onder regie van Maren E. Bjørseth. Het verschil tussen de burgerij en de welgestelden van deze wereld is het leidende thema in het stuk.

> Lees verder

Recensie: A Chorus Line

Theater

A Chorus Line is zesde in het rijtje van langstlopende Broadwayshows ooit met meer dan 6000 voorstellingen tussen 1975 en 1990. Als musicalliefhebber moet je A Chorus Line gezien hebben.

> Lees verder

Recensie: De Meiden door de TA

Theater

Het lijkt vanaf het begin van het stuk een droom te zijn voor de Poolse dienstmeiden Solange en Claire, gespeelt door Chris Nietvelt en Marieke Heebink. Ze spelen een raar rollenspel waarbij ze telkens hun mevrouw vermoorden.

> Lees verder

Recensie: De Dingen die voorbijgaan

Theater

Na zijn regie van De Stille Kracht is De Dingen die Voorbijgaan het tweede project van het Couperus drieluik van Ivo van Hove voor de Toneelgroep Amsterdam. Het stuk draait om lust. Seksuele lust die niet te beteugelen is.

> Lees verder