Bouke's Must-Z Movies (week 47)

20 november 2013, 12:01 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al aan zijn komen waaien.

De negen dagen die ik de afgelopen weken in Marokko doorbracht waren niet alleen dagen waarop ik niet hoefde te werken, maar ik zag ook geen enkele film en heb niets geschreven dat langer was dan een vluchtig mailtje. Ik ben dus echt op vakantie geweest. Toch heb ik wel een paar dingen over de Marokkaanse cinema geleerd. Veel avonturenfilms uit de jaren veertig, vijftig en zestig werden bijvoorbeeld rond de kasba’s in het zuiden van Marokko opgenomen. Orson Welles schoot er zijn versie van Othello, maar ook The Man Who Knew Too Much, Lawrence of Arabia en Patton zijn er (gedeeltelijk) opgenomen. Marokkanen zelf zijn vooral gek op Bollywood-films, die er in bezoekersaantallen Hollywood-blockbusters gemakkelijk naar de kroon steken. Op het filmfestival van Marrakech zijn Bollywood-sterren dan ook graag geziene gasten. Anurag Kashyap, de regisseur van Gangs of Wasseypur, zit er dit jaar bijvoorbeeld in de jury die onder leiding staat van Martin Scorsese. Mocht je dus eind deze maand nog zin hebben in goed weer (zo’n twintig graden) en goede films van over de hele wereld, dan weet je waar je zijn moet.

Like Father, Like Son

Heel regelmatig lees je een krantenkop over een verwisseling van baby’s die na zo veel decennia ontdekt is. Het lijkt me onbevattelijk om er op je zestigste achter te komen dat je ouders niet je natuurlijke ouders zijn, maar buiten dat je misschien de kans hebt om je natuurlijke ouders nog op hun oude dag te leren kennen, kun je er niet zo veel mee. Veel lastiger is het dilemma waarmee twee paar ouders in Like Father, Like Son geconfronteerd worden. Hun zesjarige zoons blijken verwisseld en nu moeten ze kiezen: verder gaan met de opvoeding van hun bloedeigen kind, of die van het kind dat ze al jaren onder hun hoede hebben en waaraan ze gehecht zijn geraakt. Een delicate kwestie natuurlijk, die in vertrouwde handen is bij de Japanse regisseur Hirokazu Koreeda. Hij won dan ook de juryprijs van het hoofdprogramma in Cannes.

Omar

Paradise Now was zo’n film waar iedereen het over had toen hij uitkwam. Dat was natuurlijk vanwege het onderwerp: de laatste dag in het leven van een zelfmoordterrorist. De vraag was of het mogelijk was om in het hoofd van een zelfmoordterrorist te kruipen en of we dat eigenlijk wel wilden. Met Omar keert de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad wederom terug in zijn thuisland. Dit keer gaat het om een jonge Palestijnse man die vast komt te zitten tussen zijn loyaliteit voor zijn Palestijnse vrienden en zijn grote liefde. Abu-Assad won de juryprijs in de Un Certain Regard-sectie van Cannes voor Omar, die tevens de Palestijnse inzending is voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Captain Phillips

Tom Hanks deed het de laatste jaren niet zo goed in de bioscopen, maar met Captain Phillips maakt hij een kleine comeback. Hoewel, klein is het woord niet wanneer je alleen in de Verenigde Staten na een paar weken al het dubbele van je filmbudget hebt terugverdiend. Deze film gaat over de kaping van een schip door Somalische piraten en dat zal bij sommigen een belletje doen rinkelen. Eerder dit jaar recenseerde ik het Deense Kapringen dat over precies hetzelfde onderwerp ging. Een kaping is natuurlijk fascinerende materie, maar het wordt lastig voor Captain Phillips om zich te meten met het fantastische Kapringen. Maar als iemand met dergelijke onderwerpen overweg kan is het wel regisseur Paul Greengrass, die eerder indrukwekkende films maakte over ware gebeurtenissen met United 93 en Green Zone.

Ik ben deze week een film gaan zien die niet in de Must-Z’s was opgenomen, maar waar ik gewoon zin in had: The World’s End. Mijn collega Luna heeft een recencsie geschreven van The Young and Prodigious T.S. Spivet. Deze week ga ik een poging wagen om Like Father, Like Son te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.



Share |

Gerelateerde artikelen