Bouke's Must-Z Movies (week 8)

19 februari 2014, 11:47 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al over zijn komen waaien.

Vorige week zag ik A Touch of Sin van Jia Zhangke, een regisseur die niet heel breed bekend zal zijn. Zijn film haalde dan ook niet de top twintig van best bezochte films in Nederland en presteerde daarmee in zijn openingsweek slechter dan La Grande Belleza en The Hobbit: the Desolation of Smaug in respectievelijk de vijftiende en tiende week sinds hun release. Zelf heb ik inmiddels vier films van deze regisseur gezien, vooral omdat ik een fascinatie heb met de Chinese film. Ik kwam een beetje in een vreemde positie toen ik de recensie van de film wilde schrijven: ik wilde graag mijn voorkennis van het oeuvre van Jia gebruiken, maar hoe kon ik dat doen zonder alle mensen die deze voorkennis niet hebben van het artikel te vervreemden? Het is een dilemma waar je als criticus consequent mee te maken krijgt, omdat je meer films ziet dan de gemiddelde filmkijker. Het gevaar is dat je referentiekader te veel gaat afwijken van dat van je lezer. Hoe dat voorkomen kan worden, daar heb ik nog geen pasklaar antwoord op.

12 Years a Slave

De Britse regisseur Steve McQueen is van origine een videokunstenaar in de traditie van bijvoorbeeld Andy Warhol. Met zijn debuutspeelfilm Hunger zette hij zich meteen op de kaart als een compromisloze filmmaker die een pijnlijke situatie zonder melodrama kan neerzetten. Bij zijn nieuwste film, 12 Years a Slave, komt die vaardigheid goed van pas. Solomon Northup was een vrije, zwarte man die halverwege de negentiende eeuw in het noorden van de Verenigde Staten leefde, maar werd ontvoerd en verhandeld als slaaf. De hoofdrol is weggelegd voor Chiwetel Ejiofor, met in bijrollen onder andere Michael Fassbender, Brad Pitt, Alfre Woodard, Benedict Cumberbatch en Lupita Nyong’o. 12 Years a Slave won onder andere de Golden Globe en BAFTA voor beste film en is genomineerd voor negen Oscars.

Lone Survivor

Collega Jeroen (lees zijn recensie hier) noemt Lone Survivor een ouderwetse oorlogsfilm die het schieten het belangrijkste onderdeel van de film maakt. Er is blijkbaar behoefte aan dit soort films, en niet alleen bij Jeroen, want de film deed het erg goed in de Verenigde Staten. De film gaat over een SEAL-team dat in de problemen komt tijdens een missie in Afghanistan en is gebaseerd op ware gebeurtenissen zoals die zijn opgeschreven door een van de teamleden, Marcus Luttrell, in het gelijknamige boek. Deze man wordt in de film gespeeld door Mark Wahlberg, die op pad gaat met onder andere Taylor Kitsch, Emile Hirsch en Eric Bana.

Shado’man

Op het IDFA in 2013 draaide Shado’man in het hoofdprogramma. Ondanks de boeiende inhoud won de documentaire er geen prijzen. Een groep jongeren die in de hoofdstad van Sierra Leone, Freetown, op straat leeft wordt gevolgd. Zo wordt met name het nachtelijke leven van Freetown in beeld gebracht door de Nederlandse documentairemaker Boris Gerrets. Hij toont via de toevallig gevonden groep de worsteling die het leven kan zijn. De Britse criticus Neil Young vindt de documentaire in zijn recensie vooral een sterke rapportage die de nacht in Freetown echt tot leven wekt.

Deze week ga ik een poging wagen om 12 Years a Slave te zien. Van de films van vorige week ben ik A Touch of Sin gaan zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.



Share |

Gerelateerde artikelen