Bouke's Must-Z Movies (week 13)

26 maart 2014, 13:15 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al over zijn komen waaien.

Aangezien ik als historicus ben opgeleid heb ik best een voorkeur voor historische films. Er is echter een subgenre binnen de historische films dat ik verschrikkelijk vind: Tweede Wereldoorlog-sprookjes. Dit zijn films waarin kinderen de tijd krijgen om in de nabijheid van een van de meest verschikkelijke gebeurtenissen uit de menselijke geschiedenis wijze levenslessen te leren. Een goed voorbeeld hiervan is The Boy in the Striped Pajamas. In deze gruwel bouwt de zoon van een Nazi-officier en kampführer een vriendschap op met een Joods jongetje achter prikkeldraad, die altijd in een gestreepte pyjama rondloopt. The Book Thief, dat deze week uitkomt, lijkt ook een Tweede Wereldoorlog-sprookje te zijn. Laat het gezegd zijn: de Tweede Wereldoorlog is geen geschikte setting voor dit soort verhalen.

An Episode in the Life of an Iron Picker

De oorlog op de Balkan is al weer lang voorbij, maar de situatie in de meeste landen van het voormalige Joegoslavië is nog steeds niet al te rooskleurig. Dat laat de Bosnische regisseur Danis Tanovic, die naam maakte met No Man’s Land uit 2001 over de Joegoslavische burgeroorlog, ons maar al te duidelijk weten met An Episode in the Life of an Iron Picker. In deze film moet de arme schrootverzamelaar Nazif in korte tijd 500 euro zien te verzamelen voor de operatie van zijn Senada die niet verzekerd is. De film doet sterk denken aan het Roemeense The Death of Mister Lazarescu, dat ook het falen van een Oost-Europese staat om in de gezondheidszorg van zijn inwoners te voorzien toont, in mijn ogen een basistaak van de staat. Tanovic en zijn hoofdrolspeler Nazif Mujic wonnen een Zilveren Beer in Berlijn.

Ida

Meer Oost-Europese cinema deze week met het Poolse Ida. Met deze film keert de van origine Poolse regisseur Pawel Pawlikowski terug naar zijn vaderland, nadat hij zijn filmcarrière succesvol begon in Groot-Brittannië met films als Last Resort en My Summer of Love. Anna is een novice in een klooster, die op het punt staat haar geloften af te leggen. Ze is als wees opgegroeid bij de nonnen, maar komt er achter dat ze toch nog familie heeft in de vorm van haar tante Wanda. Samen met deze Wanda gaat ze opzoek naar haar verleden en dat van haar familie.

The Invisible Woman

Ik ben geen groot liefhebber van het werk van Charles Dickens, maar The Invisible Woman, dat over de beroemde negentiende-eeuwse schrijver gaat, raad ik toch graag aan. Ralph Fiennes, ook nog te zien in The Grand Budapest Hotel, speelt Dickens en tekent bovendien voor de regie. Het is zijn tweede film na Shakespeare-verfilming Coriolanus uit 2011. De onzichtbare vrouw uit de titel is Nelly (Felicity Jones), met wie de veel oudere Dickens een geheime, buitenechtelijke affaire begint. Kristin Scott Thomas speelt de moeder van Nelly.

Kill Your Darlings

De Beat-generatie van Amerikaanse kunstenaars staat de laatste jaren veelvuldig centraal in films. Figuren als Jack Kerouac, Alan Ginsberg en William Burroughs spreken blijkbaar nog behoorlijk tot de verbeelding. Afgelopen jaar waren enkele van hen nog te zien in de verfilming van On the Road en Howl over het proces tegen de publicatie van het gelijknamige gedicht. Alan Ginsberg bijvoorbeeld werd in die films gespeeld door respectievelijk Tom Sturridge (The Boat that Rocked) en James Franco (127 Hours, Spring Breakers). Nu is de beurt aan Daniel Radcliffe, die daarbij steun krijgt van onder meer Dane DeHaan (The Place Beyond the Pines), Michael C. Hall (Six Feet Under, Dexter), Ben Foster (Ain’t them Bodies Saints, Lone Survivor) en Elizabeth Olsen (Martha Marcy May Marlene, Oldboy). In 1944 worden de jonge schrijvers en dichters van de Beat-generatie naar één plek getrokken door een moord.

Spies & Glistrup

Deze film zagen collega Jeroen en ik al op het IFFR begin dit jaar. Het bleek een zeer vermakelijke film over twee voor mij onbekende, maar in Denemarken zeer controversiële figuren. Lees Jeroens verslag over die dag op het IFFR hier.

Anchorman 2

De orginele Anchorman-film mag inmiddels een echte cultfilm genoemd worden. Het vestigde de reputatie van iedereen die bij de film betrokken was, waaronder regisseur Adam McKay en hoofdrolspeler Will Ferrell, én bracht een meme voort (Boy, that escalated quickly). De films van McKay en Ferrell staan bekend om hun absurde, veelal geïmproviseerde humor. Het script is slechts een losse leidraad om de continuïteit van het verhaal te bewaken. in Anchorman 2: the Legend Continues volgen we weer het nieuwsteam van Ron Burgundy (Ferrell) gevormd door Veronica Corningstone (Christina Applegate), Brian Fantana (Paul Rudd), Brick Tamland (Steve Carell) en Champ Kind (David Koechner) tijdens hun nauwelijks enige samenhang vertonende avonturen.

Van de films van vorige week ben ik Ain’t Them Bodies Saints gaan zien. Deze week ga ik een poging wagen om een van bovenstaande films te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.



Share |

Gerelateerde artikelen