Best of 2014: Albums

28 december 2014, 17:39 | Jeroen

Eergisteren kon je al de top 50 singles op ZUBB lezen, vandaag volgen de eindlijsten van Dirk Jan, Audrey, Fernando, Peter, Marcel en Emiel, met waar mogelijk een link naar de recensies op ZUBB. Binnenkort lees je hier ook nog o.a. de beste concerten en films. Maar nu eerst de beste albums volgens:

Dirk Jan

1. The Acid – Liminal

The Acid maakt minimalistische elektronische muziek met hier en daar begeleiding van een akoestische gitaar. Termen als baanbrekend, vernieuwend en uiterst muzikaal zijn van toepassing op het Liminal. Muzikaal kan je het trio scharen tussen The XX, het latere werk van Radiohead, James Blake en Bon Iver. The Acid bestaat uit een bijzonder drietal: Danceproducer/dj Adam Freeland, zanger Ry X en de invloedrijke producer Steve Nalepa. Liminal is het debuutalbum van het trio dat net zo geweldig klinkt als hun bandnaam. Zanger Ry X vergelijkt het creatieproces van Liminal als het maken van een schilderij: “It’s like painting before you know what you are painting. You’re stuck in the process before you’ve got an idea of what you’re making. The beauty of that is complete freedom.” Gelukkig hebben de mannen van The Acid die complete vrijheid gevonden, Liminal is als een ruwe diamant die met elke poetsbeurt meer schoonheid prijsgeeft. Mooiste plaat van het jaar.

2. Mintzkov – Sky Hits Ground

3. Glass Animals – Zaba

4. Wild Beast – Present Tense

5. Lamb – Backspace Rewind

Audrey

1. Rusty Roots – Your Host

Het komt niet vaak voor dat een album in zijn geheel goed is. De heren van Rusty Roots kregen dat wel voor elkaar met hun eerste album in rock stijl. Van blues naar rock is best een grote stap maar op deze plaat klinkt alsof ze het al jaren doen. Nummers skippen is er niet bij en een uitschieter is moeilijk te vinden op dit album maar als ik er toch een moet benoemen is het Fades Out, 10 minuten muzikaal genot in één nummer gegoten. Zonder twijfel voor mij de beste plaat van 2014.

2. Triggerfinger – By Absence Of The Sun

3. Mintzkov – Sky Hits Ground

4. The Sore Losers – Roslyn

5. De Wet – Beg For More EP

Marcel

1. Damon Albarn – Everyday Robots

Met zijn solo debuut bewijst Damon Albarn ook ingetogen, kleine liedjes te kunnen schrijven. Het is weer eens iets anders dan de uitbundigere Blur- en Gorillaz-composities. Het resultaat is een schitterende plaat met louter mooie liedjes. Meester debuut!

2. Protomartyr – Under Color Of Official Right

3. St. Vincent – St. Vincent

4. Typhoon – Lobi Da Basi

5. Ty Segall – Manipulator

“Fernando”:

1. Cloud Nothings – Here and Nowhere Else

Here and Nowhere Else bevat acht sterke liedjes waar de energie vanaf spat. Ondanks het hoge tempo, de tempowisselingen binnen de nummers en een zanger die soms de longen uit zijn lijf schreeuwt, zijn de nummers verdomde catchy. De gedroomde opvolger van Attack on Memory.

2. James Vincent McMorrow – Post Tropical

3. Damien Rice – My Favourite Faded Fantasy

4. Royal Blood – Royal Blood

5. Mastodon – Once More ‘Round the Sun

6. Elbow – The Take Off and Landing of Everything

7. Warpaint – Warpaint

8. The Pineapple Thief – Magnolia

9. The Antlers – Familiars

10. The War on Drugs – Lost in the Dream

Peter

1. U2 – Songs of Innocence

Als je het album luistert en al het gezeur er omheen vergeet, kom je een zeer goed album tegen dat meer lof verdient. De songs kloppen, er is diepgang, muzikaal steekt het goed in elkaar en Bono kan nog steeds zingen. Dit is de beste U2 plaat sinds Pop uit 1997.

2. Lykke Li – I Never Learn

3. Elbow – The Take Off and Landing of Everything

4. Interpol – El Pintor

5. The War On Drugs – Lost in the Dream

Emiel

1. Royal Blood – Royal Blood

De grote rock verrassing van 2014 is toch wel Royal Blood met hun gelijknamige debuutalbum. Compromisloos, knallend en to the point. Geen minutenlange solo’s, niet bijster origineel, maar lekkere rock nummers, gespeeld op drums en een basgitaar, die allemaal zo’n vier minuten klokken. Dat ze ook nog eens het afgelopen jaar een uitstekende live reputatie hebben opgebouwd, met optredens op o.a. London Calling en Lowlands, ondersteunt het toch al sterke album en de grote impact op het muzikale landschap nog meer.

2. Interpol – El Pintor

3. Damien Rice – My Favourite Faded Fantasy

4. Alt J – This Is All Yours

5. Sylvan Esso – Sylvan Esso



Share |

Gerelateerde artikelen